Välillä täytyy sentään huilatakin, tuumailee 12-vuotias Venni. Kuva: Timo Toivonen

Töpöhäntäinen Venni herättää huomiota ulkona liikkuessaan, ja onpa sitä erehdytty luulemaan koiraksikin. Venni on rodultaan kuriilien bobtail, joka on harvinaisuus Suomessa ja koko maailmassa.

– Venni-videot ovat uniikkeja ihan maailmanlaajuisesti. Kissan kävely taluttimessa on jo sinänsä erityistä, ja vielä erityisempää on yhden maailman harvinaisimman kissan kävely taluttimessa, Timo Toivanen tuumii.

Venni tuli Toivasten perheeseen pentuna. Se on syntynyt Kontiolahdella.

– Kuriilien bobtail on Suomessa vielä vähän tunnettu rotu, ja kasvattajia on vähän. Pentue, johon Venni syntyi, oli tämän kasvattajan ensimmäinen, Toivanen kertoo.

Hän kertoo kiinnostuneensa rodusta alunperin Savon Sanomissa olleen ilmoituksen perusteella.

Perheen oma filmitähti

Timo Toivanen tekee kissavideoita omaksi ilokseen ja harrastuksekseen. Hän aloitti videokuvaamisen jo vuosia sitten silloisilla VHS-laitteilla.

– Ihan semmoinen harrastushan tämä on. Mutta pitäähän sitä kuvata, kun on filmitähti omasta takaa! Venni ei ole julkkiskissa, vaan nimenomaan filmitähti.

Venni omistajineen ei harrasta sosiaalista mediaa. Toivasen lyhyet videopätkät ovat nähtävissä omalla YouTube-kanavalla. Kanavalla on jo 94 tilaajaa. Videot ovat keränneet paljon kommentteja ja tykkäyksiä.

Videot kuvaavat Vennin arkea, ja noin 90 prosenttia videoista on kuvattu ulkona. Musiikki, joka usein on instrumentaalimusiikkia, täydentää kuvausta. Videoita on kertynyt tähän mennessä pari sataa.

– Videot eivät ole tekemällä tehtyjä, ja niissä ei tehdä erikoistemppuja, meillä ei ole semmoista tarkoitusta. Teen videoita hyvän mielen vuoksi. Saa käyttää luovuutta, ja tässäkin harjaantuu tekemällä. Käsikirjoitus alkaa siitä hetkestä, kun ulko-ovi aukeaa.

Venni totutettiin jo pienenä pentuna kulkemaan valjaissa. Se liikkuukin Toivasen mukaan ulkona taluttimessa hyvin itsevarmasti, lähes koiramaisesti.

– Venni ei pelkää ulkona mitään. Kovista äänistä se ei pidä. Pentuna autojen ja moottoripyörien äänet saivat sen menemään matalaksi maahan.

Koiria Venni ei pelkää, asia on melkein päinvastoin.

– Kerran tuli vastaan metsästyskoira dreeveri, se meni Vennin nähtyään omistajansa taakse piiloon. Kysyin, että ”mitä sinä sitä kisua pelkäät?”. Myös eräs naapuruston terrieri lyö aina jarrut pohjaan, kun se näkee Vennin.

Lue lisää Kissafanin numerosta 4/2024!

Venni-videot löytyvät Timo Toivasen YouTubekanavalta https://www.youtube.com/@timotoivanen/videos