Tallikissa Latella on leppoisat oltavat.

Haastattelupäiväksi osui aurinkoinen päivä. Suvi Perttusen tallilla Orimattilan Hevoskylässä on leppoisa tunnelma. Lähes kaikki tallin hevoset ovat ulkotarhoissaan lukuun ottamatta Tuliveeraa, joka treenaa Nea Immosen johdolla vesikävelylaitteessa. Suvi Perttunen kuuluu kesällä Kuninkuusraveissa ravikuningattareksi kruunatun Suvan Sametin omistajiin.

Lukuisista huuteluista ja houkutteluista huolimatta tämän jutun pääsankaria ei näy missään.

– Tällaisina aurinkoisina päivinä se piiloutuu usein tuonne ruohikkoon ja viettää siellä kissanpäiviään, Suvi kertoo.

– Se saattoi ottaa tänään nokkiinsa siitä, kun yhdellä hoitajalla on koira mukanaan. Yleensä ne tulevat kyllä ihan hyvin toimeen, mutta nähtävästi koira tällä kertaa ärsytti Latea.

Suvi Perttunen osti Hevoskylässä sijaitsevan hevosklinikkarakennuksen kaksi vuotta sitten syyskuussa. Aiemmin tiloissa toimi yli 20 vuotta hevosten lisääntymisten asiantuntijana tunnettu eläinlääkäri Leena Väihkönen.

– Kaupanteon yhteydessä Late kirjattiin oikein kauppakirjaan, että sillä on elinikäinen syytinki tutuissa tiloissa. Se on kuitenkin jo yli 10-vuotias ja tottunut olemaan ja liikkumaan täällä, Suvi kertoo.

Suvi korostaaLaten olevan erityisen persoonallinen ja hieno tallikissa. Se hurmaa jokaisen omalla tietyllä määrätietoisuudellaan.

– Late valloittaa kaikki ihmiset. Myös sellaiset, jotka eivät yleensä tykkää kissoista. Se tulee nätisti ja kivasti kehräämään ja syliin. Late osaa ottaa oman tilansa, mutta ei kuitenkaan liian röyhkeästi.

Tallin kunkku

Hevosten kanssa Late tulee myös toimeen hyvin. Se kulkee tallilla ja tallialueella rohkeasti kuin kala vedessä.

– Välillä se kyllä haluaa näyttää, että hän on kunkku täällä, eikä välttämättä tykkää, että koirat tulevat hänen alueelleen.

Kesäisin Late tykkää touhuilla paljon kaiken aikaa, mutta kun talvi tulee, muuttuu Laten käyttäytyminen täysin. Se käpertyy Suvin työhuoneen tuolille lampaantalja päälle, eikä pistä nenäänsä juurikaan ulos.

– Talvisin se on nirso kylmälle, ja yleensä joudun kantamaan sen toimistolta tallin puolelle yöksi.

Lämmöstä nauttiessa ja villan päällä makoillessa kertyy talven aikana myös aika paljon muotoja.

– Kesällä se taas hoikistuu, kulkiessaan omia reittejään pihamaalla ja ympäri tallia.

Late tuo kaikki saaliinsa mouruten nähtäville.

– Silloin sitä pitää tietysti kehua kovasti. Se on kyllä siinä hommassa tehokas, eikä tallilla näy hiiriä.

Hiiriateriat eivät kuitenkaan Latelle riitä, sillä se on kova poika syömään.

– Se muistaa kyllä tulla vaatimaan joka päivä aamu- ja iltaruokansa.

Lue lisää Kissafanin numerosta 5/2024!