Viime vuonna Suomen Kissaliittoon rekisteröitiin ainoastaan kymmenen lyhytkarvaista ja 30 pitkäkarvaista selkirk rexiä. Syitä alhaisiin rekisteröintilukuihin on parikin. Rotu on suhteellisen nuori, ja lisäksi rodun kasvattajia löytyy Suomesta vain kymmenkunta.

Selkirk rexin tiedetään olevan peräisin Yhdysvalloista. Sen alkuperä ajoittuu vuoteen 1987. Rotu on saanut nimensä Yhdysvalloissa sijaitsevien Selkirk-vuorien mukaan.

Kiharakarvainen kulkukissa on risteytetty alun perin persialaisen kanssa, josta kiharuusgeeni on saanut alkunsa. Rodun kehitykseen on käytetty myös brittiläistä lyhytkarvaa.

Kansainväliseen kissaliittoon FIFeen rotu hyväksyttiin vuoden 2017 alussa.

– Jalostuksessa ei ole saanut enää käyttää persialaista. Brittiläistä saa käyttää erikoisluvalla vielä vuoden 2025, kertoo selkirk rexejä kasvattava Kaisa Kekola.

Yhteydet ulkomaisiin kasvattajiin ovat tärkeät, koska rotu on meillä vielä melko tuntematon.

– Näyttelytilanteissa tulee usein ihmisiä ihmettelemään kissojamme ja kertomaan, etteivät ole koskaan kuulleetkaan rodusta.

Gekkolacats-kasvattajanimellä kasvattavat Kaisa ja Harri Kekola myivät hiljattain pennun Skotlantiin.

– Kuulimme, että Englannissa, missä on paljon isoja kissanäyttelyitä, ei juurikaan näy selkirk rexejä. Tämä henkilö, joka osti meiltä pennun, oli etsinyt 15 vuotta valkoista selkkaria itselleen, Kaisa kertoo.

Ulkomaalaisvahvistusta

Kekolan kissalan omistuksessa on kaksi ulkomaantuontiurosta.

– Jalostuksessa on hyvä käyttää ulkomaantuonteja, että saadaan laajennusta pohjaan. Mikäli pentuja teetettäisiin samoilla uroksilla, vaikuttaisi se jossain vaiheessa rodun terveystilanteeseen. Kasvatuksessa on aina kuitenkin mentävä terveys edellä, Harri toteaa.

Selkirk rexeillä ei juurikaan ole todettu toistaiseksi suurempia terveyshuolia. Vanhempia rotuja on testattu enemmän. Niiden terveyspuolesta on saatavilla paremmin dataa. Myös kasvatuksen tavoiteohjelman kautta saatu tieto on kartuttanut tietoa mahdollisista terveysongelmista.

Ulkomailta on tullut jonkin verran tietoa selkkareiden terveysongelmista. PKD-testi (kissan polykystinen munuaistauti) on pakollinen jalostuksessa käytettäville rex-kissoille.

– Toki jokaisen tulee muistaa, että terveys edellä kasvatetaan. Jalostuksessa otetaan huomioon tulevat vanhemmat, niiden luonne ja terveys. Jos kissan terveyden kanssa on jotain ongelmaa, niin ei toki jatketa sitä ongelmaa, koska se saattaa monikertaistua seuraavassa sukupolvessa, Kaisa toteaa.

Siinä missä kissojen terveyttä tutkitaan ja otetaan testejä, myös kasvattajan tulisi olla ”kartalla”.

– Kouluttautuminen on tärkeää, kuten jo olemassa olevien tietojen päivitys. Se, mikä on ollut kymmenen vuotta sitten jotenkin, ei enää tänä päivänä ehkä olekaan.

Lue lisää Kissafanin vuoden 2024 viimeisestä numerosta 6/2024!

KF5

Gekkolacats-kasvattajanimellä selkirk rexejä kasvattavat Kaisa ja Harri Kekola ovat tottuneita näyttelykävijöitä. Kuva: Kaisa ja Harri Kekola