DK*LihmeRex Kenaia muutti Suomeen Tanskasta. Kuvassa pentueen ainoa poika on kiivennyt vähän ylemmäs kuin mamma ja sisaret. Kentsun kasvattaja on Ulla Lihme Jorgensen. Kuva: Eija Siik

Siamilaisen ulkomuodossa kiehtovat sen kirkkaansiniset, hieman vinot silmät sekä kasvojen naamio, joka tekee kissasta salaperäisen näköisen. Mutta luonne, se tällä ikivanhalla itämaisella kissarodulla on mitä mainioin!

Vilkas ja leikkisä siamilainen on kova puhumaan. Tällä itämaisella aristokraatilla riittää kerrottavaa omistajalleen. Se pitää omistajilleen seuraa ja haluaa olla mukana tapahtumien keskipisteessä.

Aktiivisuutensa vuoksi siamilaista ei tulisi jättää yksin, ja esimerkiksi ihmisen työpäivä saattaa olla liian pitkä kotona odottavalle sosiaalisukkulalle.

Suositus olisikin, että siamilaiselle hankittaisiin kissakaveri. Toki poikkeuksiakin on, kissatkin ovat yksilöitä. Jotkut eivät vain tule toimeen muiden kissojen kanssa, vaan haluavat omistajansa jakamattoman huomion.

Pieni rotu

Siamilainen on ikivanha kissarotu, jonka jälkiä on pystytty seuraamaan aina 1300-luvun Siamiin asti.

Siamissa, nykyisessä Thaimaassa, näitä erikoisennäköisiä naamiokissoja pidettiin suuressa arvossa. Englantiin ensimmäiset siamilaiset saapuivat 1800-luvun lopussa ja levisivät pian ympäri maailmaa.

Suomeen ensimmäisten siamilaisten uskotaan tulleen 1950-luvulla, aika pian sen jälkeen, kun niitä alettiin jalostaa Amerikassa ja Englannissa. Ensimmäiset Suomeen tuodut siamilaiset tulivat lähinnä lemmikeiksi. Siamilaisten kasvatus alkoi Suomessa vasta vuoden 1960 tietämillä, jolloin perustettiin myös Helsingin kissayhdistys. Yhdistys on nykyiseltä nimeltään Suomen rotukissayhdistys ry.

Vuonna 2022 Suomessa rekisteröitiin 155 siamilaista ja viime vuonna vain 102.

Rekisteröintimäärät ovat hieman aaltoillen liikkuneet sadan paremmalla puolella. Luvussa on mukana vain Suomen Kissaliittoon rekisteröidyt siamilaiset, mutta muihin kattojärjestöihin rekisteröidyt pennut rekisteröidään usein myös Kissaliittoon, eikä rekisteröimättömiä siamilaisia ole kovin paljoa.

Luvussa ovat mukana myös itämaispentueisiin syntyneet siamilaisväritteiset pennut. Suomessa on kuitenkin myös pieni joukko kasvattajia, joiden siitoskissojen sukutaulu muodostuu vain siamilaisista. Tällaisissa pentueissa koko syntyvä pentue on siamilaisia.

Jäsenyhdistys

Siam-Orient kissayhdistys ry on perustettu 1992. Sen tarkoituksena on edistää siamilaisten ja itämaisten kissojen tuntemusta ja arvostusta sekä antaa asiallista tietoa kissojen hoidosta ja kasvatuksesta.

Näkyvin osa yhdistyksen toimintaa on Sajam-jäsenlehden julkaisu. Lehti on viime vuosina ollut tuhti paketti kuvia, haastatteluja, näyttelytuloksia ynnä muuta kiinnostavaa itämaiskategoriaa koskevaa luettavaa.

Myös Sajamilla on pitkät perinteet, sillä Siam-jaoston jäsentiedote alkoi ilmestyä Sajam-nimellä jo vuonna 1968. Siam-orient -tietoutta saa myös yhdistyksen facebook-ryhmästä sekä yhdistyksen kotisivuilta.

Yhdistys palvelee jäseniään tarjoamalla lehden lisäksi muun muassa pentuvälitystä, jäsenetuja sekä rotuinfoa.

Teksti: Eija Siik

Lue lisää Kissafanin numerosta 3/2024!