Keetso on uusi kissarotu, jonka kuvaillaan olevan villin näköinen, mutta luonteeltaan lempeä ja koiramainen. Keetsosana merkitsee isotassuista. Suomessa ei tiettävästi oleainakaan vielä keetsoja. Kuva: Gaynor Jean-Louis

Keetso on uusi, vielä kehitteillä oleva kesykissarotu. Se tuo hieman mieleen pienen tiikerin tai muun eksoottisen kissaeläimen, mutta niitä sen jalostuksessa ei ole käytetty. Keetson jännittävä ja suloinen ulkonäkö on saatu aikaan risteyttämällä nykyisiä kissarotuja.

”Keetso” on intiaanikieli navajon sana, joka merkitsee isotassuista. Keetso-kissoilla onkin huomattavan isot tassut, ja monet rodut yksilöt ovat polydaktylisia eli monivarpaisia; niillä on enemmän varpaita kuin kissoilla normaalisti on.

Keetson jalostuksessa on haluttu luoda kissarotu, joka näyttää ”isolta kissalta”, eli kissa, jolla on isot tassut, iso pää, iso kuono, pitkänomaiset kasvot sekä vahva ja lihaksikas vartalo. Kissan luonteen ei haluttu olevan villi, vaan päinvastoin lempeä ja ystävällinen.

Kaksi kasvattajaa

Keetso-rodun kehittäjä Gaynor Jean-Louis Iso-Britannista alkoi suunnitella uutta rotua 15 vuotta sitten.

– Kasvatin monta vuotta bengalinkissoja, mutta se ei ole helppo rotu. Pennut tarvitsevat enemmän työtä niiden sosiaalistamiseksi, ne voivat olla hermostuneita ja joskus melko varautuneita luonteeltaan. Bengalit tarvitsevat paljon virikkeitä, joten rotu ei sovi kaikille. Päätin luoda itse uuden kissarodun, jossa terveys ja luonne olisi etusijalla, kertoo Jean-Louis.

Tällä hetkellä hänen lisäkseen on vain yksi toinen keetso-kasvattaja koko maailmassa. He molemmat asuvat Iso-Britanniassa.

– Halusin villiä kissaeläintä muistuttavan kissan, jolla olisi luonteltaan erinomainen, älykäs ja rakastettava. Kasvattajaystäväni Amanda käyttää omia keetsojaan terapiakissoina omassa hyväntekeväisyysjärjestössään.

He vierailevat muuan muassa lasten ja parantumattomasti sairaiden luona. Keetsot todellakin ovat hyvin sosaalisia ja ystävällisiä, Jean-Louis kehuu.

Tällä hetkellä vasta kansainvälinen kissajärjestö TICA on hyväksynyt keetso-rodun. Se rekisteröi niitä experimental breed -nimikkeellä, joka tarkoittaa, että rotu on vielä kehitteillä.

Gaynor Jean-Louisin tavoitteena on kissa, joka muistuttaisi ulkonäöltään leopardia ja lumileopardia.

– Halusin kissalle valtavan isot tassut, joten risteytin mukaan monivarpaisia yksilöitä. On kiinnostavaa katsella, mitä kaikkea ne pystyvät tekemään ”käsillään”. Ne istuvat takajalkojensa varassa kuin mangustit, ja leikkivät lelulla etutassuillaan. Jotkut keetson omistajista sanovat, että heidän kissansa muistuttaa kissan, koiran ja apinan risteytystä, ehkä juuri tästä syystä!

Gaynor Jean-Louis kasvattaa bengalien lisäksi myös Euroopassa harvinaisia toyger-rotuisia kissoja. Hän käytti muun muassa näitä rotuja keetson luomiseen, jossa hän kertoo kuitenkin kiinnittäneensä enemmän huomiota sopiviin kissayksilöihin kuin tiettyihin rotuihin.

Lue lisää Kissafanin numerosta 4/2024!