Yksi tykkää ruuasta ja toinen puuhasta
Kun kissa on tyytyväinen ja onnellinen, on sitä myös sen omistaja.
Eläinten käyttäytymisneuvoja Jaana Pohjola lähtee kissan onnellistamisessa yksilöllisellä lähestymistavalla.
– Kissat ovat niin erilaisia. Osalle vaikkapa piilopaikat eivät merkitse mitään ja toiselle sosiaaliset kontaktit merkitsevät paljon. Kissakohtainen toive pitäisi aina ottaa huomioon, Jaana Pohjola toteaa.
Jaanan mielestä paras tapa oppia tuntemaan kissansa mieltymykset on kokeilu.
Kun hankkii vaikka kissatornin ja sijoittaa sen huoneessa johonkin, eikä kissa käytä sitä, niin voi todeta, ettei se ole kissalle tärkeä.
– Yleisellä tasolla kissat tykkäävät ruuasta, mutta eivät kuitenkaan kaikki. Jotkut kissat eivät innostu lainkaan, kun niille piilottaa ruokaa.
Kissa osaa myös näyttää, mikäli hiekkalaatikon hiekka ei miellytä tai laatikon paikka on väärä.
– Silloin kannattaa kokeilla toista hiekkalaatua tai laatikon sijaintia.
Saalistamista ja muita leikkejä
Kissojen kanssa painotetaan erityisesti erilaisia saalistusleikkejä.
– On tärkeää, että kissat pääsevät toteuttamaan saalistamista, mutta leikkejä on erilaisia. Hyviä ovat muun muassa leikit, joissa toteutuu vuorovaikutus. Kissa voi nauttia todella paljon piiloleikeistä tai jahtausleikeistä, joissa ei ole lainkaan lelua.
– Kaikille kissoille löytyy joku leikki ja joku kaveri, jonka kanssa se haluaa leikkiä. On vain selvitettävä kuka tai mikä se on. Kaikki eivät halua leikkiä ihmisen kanssa, mutta leikkivät mielellään kissakaverin kanssa.
Kissan onnellisuus lähtee siitä, että sillä on hyvä olo. Ihmisen tulisi muistaa, että vaikka kuvittelisi ajattelevan kissansa parasta, ei se välttämättä sitä ole kissan mielestä.
Jaanalla on tästä omakohtainen kokemus.
– Ajattelin lisääväni kissani hyvinvointia vieroittamalla sen kuivanappuloista ja tarjoamalla sille terveellisempää märkäruokaa. Kissani mielipide oli kuitenkin eri ja se ilmiselvästi stressaantui tilanteesta. Eli aina hyvää tarkoittavat ihmisen toiminnat eivät ole välttämättä kissalle hyväksi.
On tärkeää, että onnellistamisessa otetaan huomioon kaikki osatekijät. Esimerkiksi syömättömyys on kissoilla kovinkin tyypillistä.
– Se on kuitenkin perustarve, ja jos sitä ei saada ratkaistua, niin kaikki muutkin onnellistamistoimenpiteet ovat ikään kuin päälle liimattuja.