Villiintyneisyys ei ole pysyvä tila
Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry toimii Turun seudulla pääasiassa villiintyneiden kissojen ja kissapopulaatioiden parissa.
Dewi on saanut alkunsa vuosituhannen vaihteessa. Tuolloin vielä villiintyneitä kissoja lopetettiin ja kissoja ammuttiin loukkuihin, kertoo Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry:n sijaiskotivastaava Linda Elmroos.
– Syntyi haave ja sittemmin idea tämänkaltaisesta yhdistyksestä. Muutama saman ajatusmaailman jakava ja eläinsuojelutyötä tehnyt vapaaehtoinen ryhtyi tuumasta toimeen. He perustivat Dewin, jossa kissoja ei lopeteta villiintyneisyyden takia. Se on yksi Dewin pääarvoista edelleen.
Nykyään kodittomia kissoja tulisi meille joka puolelta. Pyrimme kuitenkin siihen, että loukutamme aina yhden populaation kerrallaan loppuun ja katkaisemme näin kissojen kurjuuden kierteen, sanoo Elmroos.
– Joudun jatkuvasti ohjaamaan avunpyyntöjä muille tahoille, koska resurssimme eivät riitä. Tämän roolin huonoin puoli onkin elää jatkuvasti sen tiedon kanssa, että kissoja kuolee hoidon puutteen takia jossakin. Me emme pysty auttamaan kaikkia.
Tavoite on ratkaista kissakriisi ja toimia pitkäjänteisesti niin, että joskus tulevaisuudessa kissapopulaatioita ei enää syntyisi.
– Tähän pyritään nimenomaan kissatiedon levittämisellä ja sillä, että populaatiot loukutetaan loppuun asti, tähdentää Elmroos.
Populaatiot tiedostetaan
Sama ihminen, joka nyt puuttuu lähistöllä asuvan kissapopulaation tilanteeseen, on saattanut vielä kymmenen vuotta sitten pitää normaalina sitä, että rakennuksen kivijalasta löytyy kissanpentuja, tietää Elmroos.
– Moni eläinsuojelutyössä toimiva vapaaehtoinenkin on tajunnut vasta vapaaehtoistyönsä myötä, että aikoinaan esimerkiksi omassa mummilassa onkin ollut kyse kissapopulaatiosta.
– Naapurustoissa puututaan nykyään herkemmin ongelmakohtiin. Meille tulee usein ilmoitus kissapopulaatiosta juurikin naapurilta, joka on tajunnut, etteivät kaikki kymmenet kissat alueella voi olla hyvin hoidettuja ja sisälle pääseviä lemmikkikissoja. Vaikka toki mittavana ongelmana on se, että naapurisopu menee lähes aina eläinten hyvinvoinnin edelle.
Nykyään myös populaatiokissojen tilanne ja ongelmat on tiedostettu. Lisäksi tieto Dewin kaltaisista yhdistyksistä leviää, toteaa Elmroos.
– Toisin sanoen tiedetään, että populaatiosta ilmoittaminen ei tarkoita välttämättä vain massalopetusta tai sitä, että ruokkijan tarvitsisi pakon edessä luopua kaikista kissoista.
Yhdistykselle on tullut tämän vuoden aikana noin 135 kissaa. Adoptioon on mennyt noin 105 kissaa. Valtaosa kissoista on Dewillä 2-5 kuukautta.
– Jos kissa on pidempään, ovat yleensä syynä terveysongelmat, joiden takia kesyyntyminen on hidasta, selventää Elmroos.