Hannele Luukkainen esittelee käsilaukkua – laukut käyvätkin kirpputorilla hyvin kaupaksi.

Ihan tähän alkuun juttuun sopiva vinkki.

Jos aiot vierailla Hannele Luukkaisen ylläpitämässä Kissamuseossa Porvoossa, kerää matkaasi kassillinen tai pari kunnollista kirpputoritavaraa. Saat vastaanottajalta lämpimät kiitokset, ja kissat tulevat kehräämään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Hannele on pyörittänyt kirpputoria kotinsa alakerrassa kahdeksan vuoden ajan. Vielä Helsingissä asuessaan hän kierteli eri kirppiksillä myymässä tavaroitaan eläinten hyväksi.

– Porvooseen muuton edellytyksenä oli, että saisimme omakotitalon ja kesämökin sekä tilat Kissamuseolle. Täältä Haikon kartanon tuntumasta sellainen paikka löytyi.

Bonuksena tuli vielä talon iso kellaritila, joka on tällä hetkellä pääasiassa kirpputorin käytössä.

Vahingossa syntynyt idea

Kirpputori-idea syntyi, kun Hannele lajitteli vuosikymmenten varrella kertyneitä kissa-aiheisia tavaroitaan Kissamuseoon.

– Huomasin, että joitain tavaroita oli tuplana tai jopa triplana. Koska museon tilat ovat suhteellisen pienet, ajattelin, että myyn ylimääräiset kappaleet, josta saa sitten rahaa eläinsuojelulle.

Niin syntyi kuin huomaamatta hyväntekeväisyyskirpputori. Aluksi Hannele myi omia tavaroitaan ja sen jälkeen sukulaisten ja tuttaviensa tarpeettomiksi jääneitä esineitä, kunnes ihmiset alkoivat lahjoittaa tavaroitaan myyntiin. Hyvä lähti kiertämään vauhdilla.

Ilman Hannelen sinnikästä ja aikaa vievää työtä kirpputori ei kuitenkaan toimisi. Kun uusi lahjoituserä tulee kirpputorille, on Hannelen ensimmäisenä tehtävänä purkaa paketit ja laatikot, kuvata myytävät tuotteet ja laittaa ne esille omalle Facebook- sivulleen.

– Ihan käytännön syistä pyöritän kirpputoria omalla sivullani. Näin ylimääräiset aikaa ja vaivaa aiheuttavat alustavat varaukset ja yksityisviestittelyt jäävät pois, kun kaikki ovat ikään kuin tuttujani. Hannele hyväksyy ystävikseen ”kissaihmisiä”, jotka ovat hänen tuttaviensa suosittelemia.

Lapsuuden toteutunut haave

Kirpputorilla on kätevä järjestelmä, jossa jokainen ostaja saa oman ”ostoskorinsa” eli pahvilaatikkonsa, jota voi täydentää pitkänkin ajan.

– Postituskulut ovat niin isot, että samaan pakettiin kannattaa sujauttaa useampi ostos, Hannele vinkkaa.

Kun asiakas haluaa pakettinsa, on Hannelella edessä paketointi ja vielä paketin toimittaminen matkaan.

– Kyllähän tämä tietysti on kaikkineen vähintään puolipäivätyö, jos ei joskus jopa kokopäiväinen, Hannele nauraa kahvipöydän ääressä.

Lue lisää Kissafanin numerosta 4/2024!