– Kissalle on hyvä löytää jokin motivaattori, jolla sen saa kiinnostumaanjuuri siitä asiasta, mitä sille halutaan opettaa, korostaa eläintenkouluttaja Salla-Mari Kostia. Kuva: Animal Academy

Kissat, kuten kaikki muutkin eläimet voivat oppia kokemusten kautta uusia asioita. Kissojen kohdalla haastavinta on löytää sopiva palkinto, millä kissan saa tekemään haluttuja asioita.

– Kissalle pitää löytää jokin motivaattori, jolla sen saa kiinnostumaan juuri siitä asiasta, mitä sille halutaan opettaa, kertoo eläintenkouluttaja Salla-Mari Kostia.

– Ruoka on yleensä todella hyvä keino koulutuksessa, koska jokainen terve kissa syö päivittäin.

Oikea ajankohta on tärkeä, sillä kissa käyttää paljon päivästä aikaa lepäilyyn.

– Usein tulee vaadittua liikaa asioita. Opettaminen kannattaa pilkkoa pienempiin osiin ja palkita kissa edes jostain oikeasta liikkeestä, mikä suuntautuu haluttua päämäärää kohti. Näin kissa saadaan pidettyä motivoituneena.

Käytöksen pilkkominen pieniin osiin ja ruualla palkitseminen vahvistavat kissan käytöstä. Kissalle voidaan opettaa temppuja myös ikään kuin lennosta, kun havaitaan, että se tekee jotain toivottavaa käytöstä.

– Klassinen esimerkki tästä on lelun heittäminen. Jos kissa hakee lelun ja tuo sen takaisin omistajalleen, käytöstä kannattaa vahvistaa. Näin kissa pääsee metsästämään uudelleen lelua.

Temppujen opettaminen onkin Kostian mukaan todella hyvää vuorovaikutusta kissan ja ihmisen välillä.

– Vuorovaikutusta ja suhdetta kissaan pystyy kehittämään. Erityisen hyödyllistä se on, jos kyseessä on arka kissa. Silloin tulee kuitenkin työskennellä stressikynnyksen alapuolella. Ja lasten kanssa aina tietysti valvotusti.

Aivopähkinöistä apua

Kostia tietää, että kissoilla tavatut ongelmat ja haasteet ovat selkeässä kasvussa.

– Ne juontavat juurensa liian lajityypillisen käyttäytymisen riittämättömästä toteuttamisesta. Sen vuoksi on todella tärkeä etsiä keinoja, joilla lisätä kissan hyvinvointia.

Temppuilut ja erilaiset aivopähkinät tuovat lisäsisältöä sisäkissojen elämään.

– Kissat elävät nykypäivänä melko virikkeettömässä ympäristössä verrattuna siihen, miten ne lajityypillisesti käyttäisivät aikaa päivittäin ympäristön tutkimiseen sekä saalistuskäyttäytymiseen.

– Aivopähkinät ja erilaiset tehtävät ruuan hankkimisen eteen ovat merkityksellisiä asioita kissan psyykkisen hyvinvoinnin kannalta.

Lue lisää Kissafanin vuoden 2024 viimeisestä numerosta 6/2024!