Pujotteluesteillä on tarkoituksena kiertää kepit. Kuva: Suomen Agilitykissat ry

Abessinialainen Rudolf eli Ruffe ei kyseenalaista omistajansa kokoamia esteratoja. Sille riittää, kun se näkee toisessa päässä rataa odottavan namiherkun. Ruffe on sisäistänyt kissa-agilityn parhaat puolet.

Kyse on vain siitä, että Ruffe rakastaa tekemistä – sekä niistä palkinnoksi saatavia herkkupaloja.

Tässä tulikin lyhyesti tiivistettyä kissa-agilityn perusteet. Omistaja tekee esteitä ja temppuratoja ja kissa suorittaa ne. Jos sitä huvittaa. Jos taas ei, niin sekään ei haittaa. Myös se kuuluu lajin luonteeseen. Kissa-agility on saanut tuulta siipiensä alle 2000-luvun alussa, jolloin laji rantautui Suomeen. Aiemmin agilitya pidettiin ennen muuta koirien lajina.

– Jokainen, jolla on kissa, tietää, että kissat oppivat mahdottoman nopeasti asioita. Niin hyvässä kuin pahassakin, nauraa Suomen Agilitykissat ry:n puheenjohtaja Marjo Pihlajaniemi.

– Kissa ei ole ainoastaan kissa, vaan myös erittäin älykäs eläin, joka tykkää oppia uusia asioita.

Agilitykissat ry perustettiin vuonna 2001 omalta osaltaan nostamaan kissojen arvostusta sekä lisäämään ihmisten tietoisuutta kissojen oppimistaidoista. Tällä hetkellä yhdistyksessä on maksavia jäseniä noin 60.

– Se ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä kotona harrastavien lukumäärää on vaikea arvioida. Kuka tahansa voi rakennella esteitä ja harjoitella kotonaan, Pihlajaniemi toteaa.

Alusta asti Agilitykissojen toiminnassa mukana ollut oululainen Jenni Yli-Tainio on jo vuosia järjestänyt agilitytapahtumia sekä harjoituksia Oulun seudulla. Oulun lisäksi harjoitusrinkejä on ainoastaan Helsingissä. Tosin Turussa ja Tampereella on kiinnostuneita, jotka odottavat, joko sopivat harjoitustilat löytyisivät mahdollisimman pian tai alueella olisi riittävästi jäseniä.

– Olemme pitäneet rajana, että harrastajia pitäisi olla vähintään kymmenen, jotta kissakouluttaja pystyy tarjoamaan edullisemman jäsenhinnan järjestämällä harjoitukset saman päivän aikana.

Korona-aika lamaannutti kissa-agilitytapahtumien järjestämisen. Vasta tänä keväänä järjestettiin ensimmäiset kisat pandemian jälkeen.

– Ouluun on tarkoitus saada vielä loppuvuoden aikana kisat. Myös Helsinkiin on suunnitteilla kisojen järjestäminen, mutta se riippuu täysin sopivien tilojen löytämisestä. Paikan tulisi olla rauhallinen ja hyvällä sijainnilla, että yleisö pääsisi helposti paikan päälle.

Basse ja Ruffe opissa

Kenelle kissa-agility sopii?

– Itselläni on kaksi abessinialaista, joiden kasvattaja kertoi jo etukäteen, että rotu tarvitsee paljon viihdykettä ja on todella oppivainen. Niinpä lähdin aluksi ihan vain kokeilemaan ilman mitään oppeja, mitä ja miten Bastet eli Basse ja Ruffe oppivat.

Tassun annon kissat oppivat heti.

– Toisella meni tempun oppimiseen ehkä minuutti ja toisella vähän enemmän. Seuraavaksi opeteltiin tekemään ylävitonen, jonka kissat oppivatkin päivässä.

Hyvin pian Pihlajaniemeltä loppuivat temput, vaikka hän yritti selailla vinkkejä netistäkin.

– Ne oppivat kaiken todella nopeasti heti kun ymmärsivät, mistä oikein on kyse. Totta kai opitusta kiitokseksi annetut namit auttoivat asiaa.

– Tärkeintä on ollut kuitenkin huomata, että kissat nauttivat todella siitä, että saavat tehdä tehtäviä ja temppuja.

Lue lisää Kissafanin vuoden 2024 viimeisestä numerosta 6/2024!